Látnivalók,  Városok

Miért utazz Máltára?

Jártál már úgy, hogy szerettél volna elutazni Olaszországba, enni egy jó pizzát, élvezni a napot és a tengert? (https://hovamiertmennyiert.hu/) Szerintem a legtöbbünk járt már így. Viszont sokszor nem csak egy hely érdekel minket, esetleg lenyűgöznek minket a keresztes lovagokról szóló történeteket. Vagy szeretnénk látni a Brit Birodalom anyaországon kívüli részeit. Pont az ilyen nehéz döntések elkerülésében segít nekünk Málta. (https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1lta)
A kis sziget mozgalmas történelme során volt spanyol kézen, idemenekült az utolsó keresztes lovagrend a törökök elől. Akik később ide is követték őket. Elesett Napóleon csapatai ellen, angol kézen viszont kiállta a náci ostromot.

Mégis milyen embereknek éri meg idelátogatni?


Az amatőr Indiana Jones-oknak mindenképpen. A sziget rendelkezik Európa egyik legrégebbi neolitikus templomával mely méretében és összetettségében könnyen felveszi a versenyt akár a Stonehenge-dzsel is. Más régészeti érdekességek a több évaszázadot felkaroló fegyver gyűjtemény ami csak, hogy autentikus maradjon a palota fegyvertárában van elhelyezve. És könnyedén egy több órás program az ez iránt érdeklődőknek. Ha pedig valami kicsit csillogóbb érdekel minket, akkor a Máltai Sólyom nem csak a filmben létezik de még a Málta történetét bemutató 5d-s mozinak is az egyik fő motívuma.


Ha inkább természetjárásra adjuk a fejünket, a legérdekesebb célpont a partról néhány ezer méterre lévő óriás szikla/apró sziget több száz madár otthona. De sajnos ma már nem látogatható ellenben rengeteg alkalmunk van búvárkodni, sétahajókázni de akár egy gyalogtúrát is tehetünk. A sziget remek fekvése miatt a gyönyörű kék tenger az év nagy részében alkalmas a búvárkodásra. De ha nem vagyunk ilyen bátrak rengeteg helyi foglalkozik hajózással, akár a gyönyörű Blue Grotto-t akarjuk megnézni, akár csak át szeretnénk menni az öböl túloldalára. Ha végképp víziszonyosak vagyunk az is egy kellemes program lehet, hogy a megfizethető és remekül működő máltai buszokat igénybe véve csapunk egy kis túrát a sziget kisebb települései között.


A harmadik típusú ember akinek megéri Máltára látogatni azok a gasztro-turisták. A máltaiak a már leírt mozgalmas történelem és a sziget egyedi fekvése miatt a jól ismert olasz, angol vagy arab ételeken tudnak úgy csavarni, hogy azok újnak hassanak. Ha pedig kifejezetten Máltai dolgokat szeretnénk enni, csak ajánlani tudom a “máltai tálat” ami mediterrán zöldségek és helyi húsok finom kombinációja. Bár Málta kevés mezőgazdasági hellyel rendelkezik de jelentős alkohol termelése van ami főleg Gozora koncentrálódik. Sok féle boruk van és meglepően széles a sör választékuk, de ezek mellett helyi gyümölcspárlatok is jelen vannak. Ezek 20° körüli erejükkel teljesen más élmény, mint a hazai pálinkák.

Összeségében Máltát bárkinek jó szívvel tudom ajánlani, aki szeretne egy egzotikus, de mégis európai helyet megismerni.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük