Borozó,  Furmint Február,  Program

Hímesudvar

A Hímesudvar egy “mindössze” 3 hektáron gazdálkodó családi birtok Tokaj határában a Malomfeli és a Nyulas dűlőben. Viszont a város központjától pár lépésre lévő borbár és pincészet maga a csoda.

Az épület Szapolyai János vadászkastélya volt (már megint történelem), amit romos állapotban vettek meg a Várhelyi szülők 1983-ban. A Dózsa György utca felől a kőfalban nyíló kapu, a mögötte az udvarra vezető lépcsősor, az udvar hatalmas fái egy kis meseország. Ennek a meseországnak a koronázatlan királya Foltos, aki a birtok egyik legfinomabb borának a névadója (is).

Az épület földszintjén kis helyen is rengeteg minden elfér, borozó, vinotéka, raktár és szíves vendéglátás.

A Hímesudvar a maga nemében párját ritkítja a nyitvatartásával is, hiszen a város legtöbb borászatával ellentétben mindennap nyitva van tíztől hatig. Ez egyfelől sok energia és idő, másfelől egy biztos pont, ahol az ember ideális környezetben príma borokkal ismerkedhet a házigazda értő kalauzolásával.

Péterrel a két évvel ezelőtti Furmint Február szervezése kapcsán találkoztunk először, azóta négyszer volt alkalmam kóstolóin résztvenni. Minden alkalommal megérinti az embert a hozzáértés, a lelkesedés, a szőlő és a bor szeretete.

Végezetül álljon itt Ripka Gergely összefoglalója borértő szemmel a Hímesudvarról a Tokaj Kalauz 2021-es negyedik kiadásából:

“Ezzel a névvel illették Tokajt Anonymus Gestájában. Nyugodt energiák veszik körül Várhelyi Péter borműhelyét. Felfedezni való kincs, akár a logóban szereplő gyurgyalag, melynek pompás színeit messziről nem látjuk, csak ha közel tudunk férkőzni hozzá, löszös költőhelyén. Várhelyiék kerülik a fölösleges magamutogatást. Csak kevesen veszik észre áldozatos munkájukat, pedig bizony a kilencvenes évek eleje óta, elsők közt gyakorolják lankadatlanul a löszön keresztül a stílust és a minőséget, de borszaküzlet nyitásában is elsők voltak. A 93-as aszújuk az egyik első hullámos, modern aszú volt, de szép löszkarakterrel palackozott furmintjaik is izgalmasak (boraik idehaza szinte csak a pincénél elérhetők). A birtok épülete Szapolyai János vadászkastélya volt.” (https://tokajmagic.hu/)

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük