Borozó,  Gasztro

Ha bor, akkor Tokaj, Paulay Borház

Bor és bor. Gyökereimnél fogva elfogult vagyok a Tokaj-hegyaljai borokkal. (Lásd https://hovamiertmennyiert.hu/badacsony-te-csodas/) Ennek ellenére évekig terveztem, hogy megnézem belülről a Paulay Borházat. http://www.paulayborhaz.hu/hu/ Nem csalódtam.

A borház

Az egykori színidirektor-színházcsináló szülőháza Tokajban szinte a legjobb helyen található, már nem a főutcán, de még olyan távolságra, hogy a tébláboló turista könnyen rátaláljon. Az épület szépen felújítva, az udvar zöld és virágos, a sarkig kinyitott kapu hívogató. Éppen ezért (meg a több éves készülődésért) bementünk.

Paulay Borház
Paulay Borház Tokaj

Az udvaron egy középkorú hölgy pár hetes bébivel az ölében, rájuk vigyáz egy “félelmetes” négylábú, aki farokcsóválva szaglász minket körbe. Miután átestünk a “biztonsági ellenőrzésen” a pince felé vesszük az irányt. Szembe jön velünk három vendég négy palackkal. Jó jel… A pincében a gazdával megbeszéltük, hogy inkább a száraz borok érdekelnének minket, végül a három száraz, két édes kóstoló sornál maradtunk. De egyáltalán nem bántuk meg.

Tokaj Hajdú köz, a Paulay Borház bejárata
Tokaj Hajdú köz, a Paulay Borház bejárata

Bor, bor, bor…

Egy sárga muskotállyal kezdtünk, aminek már az illata is magáért beszélt (imádom a muskotály virágillatát, nem tudok betelni vele), egyébként pedig pont annyira volt száraz, ami az embernek jól esik egy kánikulai délutánon. Következett a Bitangjó furmint, nevéhez illően tényleg bitang jó, főleg azoknak akik szeretik a hagyományos hordó érlelésű ízeket. Harmadik száraz borunk egy korrekt hárslevelű volt, bár a három szárazból mi a furmintot tettük első helyre. És ekkor jött a meglepetés!
Házigazdánk olyan, egyébként édes, bort kínált negyedikként, hogy már csak ezért érdemes volt meglátogatni a Paulay Borházat. Édes, de nem “ragad”, épp annyi a sava, ami kellemes, az illata visszafogott, minden paraméterében kiegyensúlyozott, egyszóval kerek egész. (Hoztunk is belőle a lányoknak egy-egy palackkal, a fiúknak a muskotályból, a fiammal magunknak a furmintból.) Ötödik borunk egy nagyon finom fordítás volt, rá kellett jönnöm, hogy nekem jobban bejön, mint az aszú…

A Paulay Borház pincéje
Borivóknak! A Paulay Borház pincéje

Mind e nektárok mellé Péter szakértő ismertetését hallhattuk szőlőkről, borokról, munkáról és minden másról. Nagyon köszönjük Hudák Péter! Még visszatérünk!

Paulay Borház 2.0

A bejegyzés fenti részét még 2019 szeptemberében írtam, még C.e. (COVID előtt), azóta betartottuk ígéretünket és visszatértünk.

Péterrel és a Tokaji Borászok Asztaltársaságának többi tagjával Furmint Februári borkóstolót szerveztünk 2020-ban. Azóta többször rendeltünk tőle. A Bitangjó Furmint visszatérő tétel csakúgy, mint Joszif, a narancsbor. A tavaly októberi dűlőtúra óta új kedvencünk is van, az Arborétum cuvée, amiről Péter a következőket írja honlapján:

“Nagyon régi, filoxéra vész előtti hegyaljai fajták szülötte ez a különleges ízvilágú édes bor. Túlérett, de nem aszúsodó szőlőt szedtünk hozzá októberben, melynek mustja fahordóban erjedt. Rövid érlelés után nyár elején palackoztuk. Könnyebb desszertekhez jó választás, de önmagában is megállja a helyét. Az édesbor-barátok nagy kedvence!”

Végezetül álljon itt Ripka Gergely rövid összefoglalója a Paulay Borházról:

“Hudák Péter és pincéje a sok-sok macskával igazán jó kedélyt és hangulatot árasztó, kimondottan szerethető pontja a borvidéknek. Egyedül és kizárólag a löszös Tokaji-hegy foglalkoztatja borkészítés szempontjából: ide született, és nem vágyik másutt kalandokra. Egy csepp mediterrán temperamentum és hangulat Hegyalján. Paulay Ede, a Nemzeti Színház hajdani igazgatója a birtok épületében élt. Hudákék itt várják a kóstolni vágyó vendégeket. A borok mellé finom falatot és vendégszobákat is tudnak nyújtani. Hudák Péterrel felsétálni a panorámás, karós művelésű, öregtőkés Verebesbe, megismerni az általa gondozott régi helyi szőlőfajtákat egy külön programnak is izgalmas.” (https://tokajmagic.hu/)

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük