Szarvas terítéken
Program

Szarvasbőgés-hallgató vonatozás

A múlt héten olvastam a neten, hogy Somogy megyében elkezdődött a szarvasbőgés. Eszembe jutott egy nagyon jó vonatozás program, amin tavaly voltunk és az idén bárki részt vehet, akár gyermekes családoknak is nyugodt szívvel ajánlom. (http://www.eszakerdo.hu/magyar/erdeivasut/2019/esemenynaptar/esemenynaptar_laev_paev_2019.pdf)

Vonatozás


A pálházai kisvasút állomásról indult a vonat 17:30 körül, majd bő negyedórás vonatozás után megálltunk a Kemencepatak megállóhelyen. Itt pár szóban bemutatták a ránk váró programot, majd rövid ismertető hangzott el vadászatról, vadvédelemről. Ezután jött a dolog érdekesebb része, két keresőkutyával ismerkedhettünk meg testközelből. Gazdájuk rengeteg infóval árasztott el minket, a két kutyus pedig nagyon fegyelmezetten viselkedett és precízen végrehajtotta feladatokat. Mindezt több tucatnyi ember figyelő tekintetének kereszttüzében.

A következő programpont egy kis vadászkürt koncert volt, érdekes volt hallani, hogy egy “egyszerű réztölcsérből” micsoda hangokat lehet varázsolni. Ennek kapcsán újabb ismereteket szereztünk a vadászatról illetve a körülötte zajló ceremóniákról. És ekkor jött az este első csúcspontja: bőgött a bika, de nem úgy. Vagyis egy Európa-bajnok fiatalember utánzott szarvasbőgést, bemutatta mikor hogyan bőgnek a különböző korú bikák. Hihetetlenül élethű volt és ez csak akkor derült ki igazán amikor a vonatra visszaszállva pár perccel később megálltunk a nyílt pályán a szürkületben. A srác “előadta magát” és a hegyoldalból több válasz is érkezett. Hosszú percekig felelgetett-feleselt a bikákkal, különbséget a valódi és az “ál” bikák között csak a hangerő alapján lehetett tenni.

Kőkapu

Utunkat folytatva Kőkapura értünk, itt hosszabb “pihenő” következett, ahol további ismeretek szerzésére is módunk nyílt. De abban a pillanatban mindent überelt a Háromforrás Étterem teraszán árult forralt bor és forró csoki, tekintettel arra, hogy az indián nyár ellenére estére nagyon lehűlt a völgyben a levegő. Finom is volt, forró is volt, kicsit kiolvadtunk tőle. Bár a rutinosak, akik már nem először jártak ezen a túrán, készültek kabáttal, takaróval. Ezt tudom ajánlani mindenkinek, ha érdekli ez a varázslatos kirándulás. Ismét vonatozás következett immár Pálháza felé, de első megállónknál a Kemence-patak mellett ismét megálltunk, mert a vadászok szerencsével jártak és már ott várt minket egy gyönyörű szarvasbika a terítéken. Mint túravezetőnk elmondta ennek is megvannak a maga szigorú szabályai, hogyan kell kinéznie a terítéknek, a vadat hogyan kell elhelyezni. És a legfontosabb: meg kell adni a tiszteletet a vadnak!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük