Darvak a naplementében
Élmény

Daruhúzás

Élmény. A daruhúzás az egyik leglátványosabb és legtermészetesebb “légi parádé”, amit el lehet képzelni.
Ráadásul Debrecenből könnyen elérhető és csak benzin költségbe kerül. Elvégre “Utazni muszáj!” https://hovamiertmennyiert.hu/utazni-muszaj/ Vannak fizetős túrák is a Hortobágyi Nemzeti Park https://www.hnp.hu/hu szervezésében, de már jórészt teltházasak. Remélhetőleg a következő napokban még lesz alkalom megnézni, ha nem, egy évet kell rájuk várni (akkor be kell írni a naptárba előre októberhez). A városból a 33. főúton kell kimenni és a Keleti-főcsatorna hídján túl Hortobágyig sok helyen lehet alkalmas megfigyelő helyet találni. Mi a híd után a Nádudvar felé vezető útra lekanyarodtunk és néhány kilométer után, amikor többé-kevésbé már nem látszott a civilizáció, egy földút elején leparkoltunk és onnan gyalog közelítettünk meg egy magaslest (csak saját felelősségre, mert kicsit ingatagok, úgyhogy csak óvatosan!).

Darvak…

A darvak észak-déli vándorútjuk során néhány hétre megpihennek a Hortobágyon, a halastavak környékén egy kis erőt és kalóriát gyűjteni. Nappal a “környező” (ez néhány 10 km-es távolságot is jelenthet) szántóföldeken szedegetnek, majd naplementekor visszarepülnek a tavakhoz éjszakázni. Fenséges látvány a kisebb-nagyobb csapatok szárnyalása katonás rendben, időnként látszólag kaotikusan. A magasból is észre vesznek mindent, így a legkisebb nekik nem tetsző mozgásra, kitérnek addigi útvonalukból és irányt váltanak. Közben hangosan “kommunikálnak” egymással, így sokszor hamarabb hallani őket, minthogy szabad szemmel felfedezhetnénk. De beszéljenek a képek:

Sokaság
Sokaság
Sokaság 1
Sokaság 1
Darvak mindenfelé
Darvak mindenfelé
Szieszta daru módra
Szieszta daru módra
Darvak kicsit közelebbről
Darvak kicsit közelebbről

…és más állatfajták

Szerencsére nemcsak a darvak kényeztettek minket. Már a les felé haladtunkban is felismertük a fácánok jellegzetes hangját a sűrűből, majd később egyet-egyet meg is pillanthattunk.

Fácán
Fácán

Egy mezei nyúl többször is feltűnt körülöttünk, jött-ment, intézte ügyeit, mint Nyuszi a Micimackóból.

Nyuszi1
Nyuszi itt még alig észrevehető
Nyuszi 2
Itt már kicsit jobban látszik
Nyuszi 3
A szántóföldön sem feltűnő
Nyuszi4
Azért így már egyértelmű…

És ha már a szántóföldön és a meséknél tartunk, feltűntek Bambiék is:

Őzek
Bambiék is rejtőzködnek…
Őzek
…és túl közel sem engednek

Naplemente: látvány és élmény

Mindezek a szépségek alkonyatkor láthatók, így ha valaki szereti a naplemente színeit és fényeit, csak győzze kapkodni a fejét:

Naplemente 1
Naplemente
Darvak a naplementében
Darvak a naplementében
Daruhúzás
Látvány
Forgalom
Forgalom
Fehér izzás
Fehér izzás
Vörösek és sárgák
Vörösek és sárgák
Naplemente 2
Naplemente 2
Naplemente 3
Naplemente 3

Mire visszaértünk az autóhoz szinte besötétedett. A közeli tó felől folyamatosan hallatszott a darvak “csacsogása”. A friss levegőn megéheztünk, ezért hazafelé útba ejtettük a Látóképi Csárdát http://www.latokepicsarda.com/. Kihagyhatatlan!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük