Borozó,  Éttermek,  Gasztro,  Látnivalók,  Program

Badacsony Te csodás


Badacsony

Bár nekem Tokaj marad az örök szerelem, a nyár utolsó hétvégéjén “leruccantunk” a Balatonhoz, irány Badacsony! A ruccanást azért teszem zárójelbe, mert a forgalom és a dugók miatt néha azt hittem sosem érünk oda. Szerencsére ha megkésve is, de este 10 előtt megérkeztünk az Óbester Panzióba http://www.obester.hu/. A nehéz nap után a hely annyira elvarázsolt mindkettőnket feleségemmel, hogy egy külön bejegyzést megérdemel. https://hovamiertmennyiert.hu/szallas-obester-panzio/

Óbester Panzió
Óbester Panzió

Szombaton hetvenhét ágra sütött a nap, reggeli után túrázni indultunk. Mivel a hegy tetején pár éve már jártunk, most a hedonizmusra koncentráltunk: Balaton a hegyoldalból, szép házak, borok, ételek. Szállásunkról kis kanyarral célbavettük a Laposa Birtokot http://www.bazaltbor.hu/. Éppen nyitásra értünk oda és rögtön letelepedtünk a teraszon a napernyők védelmében. 

A Laposa Birtok a hegyoldalban

kép 1 / 5

Fentről a kilátás lélegzetelállító! Alattunk terült el Badacsony, kisebb-nagyobb házak a szőlők között a hegyoldalban, távolabb a tó, a vízen vitorlások. Bár szállásunk légvonalban kb. 500 méterre lehetett a teraszt lentről nem is láttuk, olyan szépen belesimul a hegyoldalba. Tekintettel a melegre és a késő délelőtti időpontra, fröccsöt és kapucsínót kértünk (3020 forintot fizettünk). A kávé felébresztett, a fröccs a ház olaszrizlingjéből felüdített minket, de csak ráérősen iszogattuk, szemünkkel a látványt ittuk.

Séta a hegyoldalban

Lassan tovább indultunk, jobbra a tó, a lankák, a szőlők, balra házak, erdő és a hegy bazalt képződményei. Házak kisebbek – nagyobbak köztük több valódi kis ékszerdoboz ráadásul gyönyörű helyen felejthetetlen panorámával. Lassan leértünk Tomajba, kezdtünk éhesek és szomjasak lenni, betértünk a Muskátli Étterem és Cukrászdába. Dőzsölés gyanánt fagyit, süteményt, kávét, limonádét és fröccsöt rendeltünk (3430 forintba fájt). Miután “kitomboltuk” magunkat lementünk a hajóállomásra, hogy az esti programunkról gondoskodjunk. 

 

Mivel esti terveinkig még volt idő, visszamentünk szállásunkra és beiktattunk egy kis délutáni sziesztát. A pihenés után irány Badacsony központja, a Neptun Hotel Étterme. Vacsorára málnakrémlevest, egy olaszos tésztát és rántott sajtot ettünk limonádé és Laposa Furmint kíséretében. Bevallom kíváncsiságom vezérelt a furmint felé, de – bár kellemes volt a bor – maradok a Tokaj-hegyaljai furmintoknál. A hely barátságos, a pincérek készségesek, az étel-ital finom volt és az “ár-per-teljesítmény” viszony is nagyon rendben volt (mindez került 9720 forintba). 

Hajózás

A könnyű vacsora után könnyű séta következett a hajóállomásra, a nap zárásaként egy kis naplemente néző sétahajózásra (a jegy fejenként 2300 Ft) Lévén augusztus utolsó napja volt, mire a hajó elindult a nap már eltűnt a hegyek mögött, de a sötétzöld halmok a vörös háttérrel így is festői látványt nyújtottak. Az egyórás út során tettünk egy hurkot nyugat felé majd vissza, közben vendégül láttak minket egy pohár pezsgőre. Az ég, a hegyek és a víz színei szinte folyamatosan változtak térben és időben, egyedülálló élmény volt!

 

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük